Thursday, January 22, 2009

Cuti dan tugasan


Perkataan cuti merupakan satu perkataan yang mungkin boleh mengubah mood seseorang. Namun jika cuti hadir bersama-sama tugasan, apakah ertinya perkataan cuti lagi kerana ianya mungkin tidak akan memberikan apa-apa makna. Mungkin cuti hanya akan membolehkan aku untuk pulang ke kampung namun tugasan masih lagi perlu aku lakukan. Mungkin aku terpaksa melupakan televisyen dan tidur awal apabila aku pulang bercuti untuk tahun baru cina kali ini. Dan mungkin juga aku terpaksa melupakan beberapa lagi aktiviti yang mungkin boleh dilakukan sepanjang cuti. Tumpuan sepenuhnya harus diberikan untuk menyiapkan tugasan yang bakal dihantar apabila pulang dari bercuti kelak. Mungkin boleh dianggap bebanan namun itulah pengorbanan yang harus aku lakukan demi segulung ijazah yang diimpikan. Mungkin tekanan akan membuat aku berhalusinasi namun aku tidak sepatutnya berputus asa kerana perjuangan aku sudah melebihi separuh jalan. Perjalanan aku di sini bukan hanya untuk menggalas tanggungjawab yang telah disandarkan oleh ibu bapa namun bangsa dan negara. Harapan aku adalah semoga aku terus tabah untuk menghadapi segala dugaan dan cabaran yang bakal tiba demi menjadi seorang pendidik yang berguna kepada bangsa dan negara.



.::Perfection is death because learning and changing means making mistakes::.

Tuesday, January 20, 2009

Sesi interview robotic di sekolah

Oleh kerana salah satu assigment dalam subjek robotic memerlukan aku membuat research. Maka dengan rasa berat hati dan terpaksa, aku tlh pn menjalankan interviewh dengan guru robotic daridua buah sekolah pada hari isnin yang lalu bersama-sama 3 lagi ahli kumpulan aku. Kami telah menjalankan kajian di SK Seri Bintang Utara dan SMK Seri BIntang Selatan. Pada fikiran aku kumpulan kami amat bernasib baik kerana guru robotic di SK Seri Bintang Utara merupakan senior kepada salah seorang ahli kumpulan aku. Jadi ini sedikit sebanyak membantu kami dan memudahkan lagi kerja kami. Menjejakkan kaki ke SK Seri BIntang Utara membuatkan aku kagum dengan kemudahan yang disediakan di sana. Walaupun aku mungkin tidak berpeluang melawat seluruh sekolah namun kekaguman itu adalah daripada pemerhatian aku kerana kemudahan di sana mungkin lebih baik dari institut perguruan sendiri yang melahirkan guru-guru.

Sesi interview bersama guru robotic di SK Seri Bintang Utara telah membuka mata kami bahawa robotic hanyalah merupakan kelab di sekolah bukanlah salah satu komponen pelajaran seperti yang kami fikirkan. Oleh itu, robotic masih lagi bukan merupakan salah satu komponen yang berkembang jika ianya hanyalah menjadi salah satu aktiviti ko-kurikulum pelajar di mana waktu untuk mempelajarinya adalah terhad. Bakat dan prestasi pelajar dalam mempelajari robotic hanyalah terhad kepada kelompok kecil yang terpilih dan penilaiannya adalah melalui pertandingan yang diadakan antara sekolah-sekolah yang mendapat peruntukkan pembelajarannya iaitu Lego Mindstrom. Selain itu juga tidak terdapat silibus yang khusus untuk pengajaran dan pembelajaran. Guru-guru juga hanya bergantung kepada manual yang telah sedia ada di dalam set lego tersebut. Guru hanya akan mengajar pelajar asas iaitu pemasangan dan penggunaan software. Selebihnya pelajar akan meneroka dan menjelajah sendiri melalui pengalaman dan kreativiti mereka sendiri.

Oleh kerana itu, tidak banyak data yang dapat kami kumpul. Keadaan tersebut juga sama apabila kami melakukan kajian di SMK Seri Bintang Selatan. Kami berjaya mendapatkan temujanji untuk interview guru tersebut adalah di atas bantuan guru robotic yang telah kami interview di SK Seri Bintang Utara. Selagi kami bernasib baik. Mungkin cara pembelajaran bagi robotic ini di SMK Seri Bintang Selatan masih lagi menggunakan pendekatan yang sama seperti di SK Seri Bintang Utara namun kelebihan bagi pelajar di sekolah menengah adalah kerana mereka lebih kreatif dan dapat menghasilkan sesuatu yang lebih baik daripada pelajar di sekolah rendah. Dan kerana itu sekolah ini telah memenangi beberapa pertandingan.

Temuramah yang bermula sekitar jam 10.30 di Sk Seri Bintang Utara berakhir pada 1.30 petang di SMK Seri Bintang Selatan. Walaupun data dan maklumat yang dikumpulkan tidak banyak namun ianya akan sedikit sebanyak membantu kami bagi menulis laporan kajian kami nanti. Terima kasih yang tidak terhingga kepada guru-guru yang telah membantu kami dalam kajian kami ini.

Set lego yang sama digunakan di sekolah


Litar untuk pertandingan


Sesi interview bersama guru robotic SK Seri Bintang Utara


Guru yang bertanggungjawab terhadap robotic di SK Seri Bintang Utara


Sesi interview bersama guru robotic SMK Seri Bintang Selatan

National Robotics Competition (SIlver) 2007 yang dimenangi oleh SMK Seri BIntang Selatan


NAtional Robotic Competition 2007 (Gold) yg tlh dimenangi oleh SMK Seri BIntang Selatan


.::Perfection is death because learning and changing means making mistakes::.

Monday, January 19, 2009

Misi yang telah berjaya

Semalam akhirnya setelah beberapa kali misi gagal, akhirnya dapat juga aku mengumpulkan beberapa org dormate yg sgt rapat dengan aku ms di sekolah teknik dl...aida, elia and tiqah....ak plng lama x jmpa elia...dlm 5 thn kot..dia ni plng jauh la kirenyer...skrg kebetulan die wat praktikal kt kl so dpt la jmpa.....aida plak even dekat je kt pandan indah tapi dh 2 thn xjmpa....minah ni skrg busy dengan kerjaya and impian membina keluarga x lama lg kot...hehehe...tiqah plak sthn jgak la even die blajar kt UM je pn....plannyer berkumpul di mid pkl 11.30.....tapi ak org yg pertama sampai pd pkl 11.45.....tunggu sorg2 akhirnya pkl 2 br dpt kumpul 3 org...
Then gerak gi kajang di mana aida tgh menunggu dengan kete di sana sbbnyer ari ahad die kn keje kt kajang.....ktorg smpai di kajng lebih kurang pkl 3.15 bersama perut yang lapar....smpai2 jer terus gerak ke alamanda untuk makan....smbil makan sembang2 and mengimbau balik kenangan zaman sekolah dl....rs mcm nk kembali ke alam persekolahan plak....walaupun masing2 dh ade jalan masing2 tapi bl jmpa masih sama mcm dl...happening and gila2.....really enjoy this moment wif them.......lama jgak la spend time dgn diorg ari ni...even kena tunggu lama kt mid tu...tapi berbaloi la dgn keseronakan jmpa dgn diorg ni....release segala tension aku yg tgh tension dgn dua research paper aku sem ni....lepak and jalan-jalan kt alamanda...then ktorg dihantar pulang sorg2 oleh cik aida yg berkereta....

elia, me, tiqah and aida













.::Perfection is death because learning and changing means making mistakes::.

Saturday, January 17, 2009

LAgi sesi mencipta robot

Hari ni sesi mencipta robot telah disambung lagi....engineer software untuk group aku yang telah dilantik pada hari khamis telah dipecat kerana prestasinya yg tidak berapa memberangsangkan....hehehe....dan aku tlh dilantik sebagai engineer software utk hari ni....dan aku tlh berjaya menggerakkan robot dengan sensor bunyi, sensor sentuh and ultrasonic....dan keadaan ini mungkin akan membuatkan engineer yang telah dipecat itu membuat refleksinya sendiri ttg kegagalannya menggerakkan robot pada sesi ari khamis.... dan seperti biasa engineer yang mereka bentuk robot masih lagi menunjukkan prestasi yang memberangsangkan.....tahniah kepada pasukan aku dengan prestasi yang semakin baik hari ini....so...tgk la video yang tlh berjaya dirakam semasa sesi demonstrasi....


video
robot dengan pengesan ultrasonic (ultrasonic sensor-following line)


video
robot dengan pengesan bunyi (sound sensor)



.::Perfection is death because learning and changing means making mistakes::.

Friday, January 16, 2009

Mencipta robot

One of the subjek untuk semester ke 7 ni adalah Educational Computer Environment...yang mana banyak menumpukan kepada pembelajaran berkaitan robot and robotic....sgt menarik and enjoy sebab time ni blh main-main dengan lego....walaupun nmpak senang but agak mencabar jgak la nak membina robot ni and membolehkannya berjalan dengan diprogramkan menggunakan softwarenyer.....

Sblm ni belajar teori dlm kelas...sgt mengantok...tapi minggu ni mmg really enjoy and sgt best sbb kami membuat robot di dalam kumpulan yang telah dipilih....setiap satu kumpulan dapat satu kit logo....macam-macam gelagat blh dilihat......walaupun kelas ni 5 jam tp xde la rs boring.... semuanya leka and bersemangat membuat robot dengan jawatan engineernyer lah...assistant engineer...hehehe.... tapi berjaya ke semua engineer-engineer ni buat robot???....hehehe.... let's see how their performance in the first session ni....hopefully ilmu yang diperolehi dari kelas ni akan dipraktikkan di sekolah nnt...
..


kit lego yang digunakan


robot berjaya dipasang dan diprogramkan....


para engineer yang sgt tekun...


our lecturer..


video

Video: robot dengan sensor bunyi



.::Perfection is death because learning and changing means making mistakes::.

Thursday, January 15, 2009

TAg...tag....tag...

Tag ni actually dah lama....sori la pada orangnyer....hehehe....br berkesempatan nk jawab...

Rules & Regulations:


#01 : Each player of this game starts off with 10 weird things/habits/little known facts about yourself.
#02 :People who get tagged need to write a blog of their own 10 weird thing/habits/little known facts as well as state this rule clearly
#03: At the end, you need to choose 10 people to be tagged and list their names
#04: No tags back!



rules & regulations #01 & #02:-

1: Time tido mesti nak kena tutup muka dengan bantal....klu xda bantal tutup dengan kain pun xpe...baru boleh tido dengan nyenyaknye....habit aku ni mmg dari kecik lagi

2: Klu terlampau geram or sakit hati...mesti nangis....rasa terlepas segalanya....

3: Xblh klu xtido malam.... mesti nak kena tido jgak at least 2 jam....so my assigment mesti akan siapkan awal to make sure tido mlm x terganggu...

4:Blh lepak lama-lama kt MPH smbil baca novel.....nak2 plak dengan my cousin yg mmg sekepala....
5:Sgt mudah tersentuh....huhuhu....
6:X suke dipujuk and dirayu...sbb nnt lama-lama jd kesian then terus termakan....huhuhu...
7:Lebih banyak memendam dari meluahkan....mungkin salah satu faktor xnak ade yang kecik ati or terasa....
8:X suke membantah....especially my parent la....coz rsnyer ape yg ibu bapa kita wat and cakap tu adalah untuk kebaikan kita jgak....
9:Kadang-kadang susah nak wat pilihan or keputusan especially bnda-bnda yang akan mempengarui kehidupan
10:Sgt suka makan bila blk cuti di rumah....klu blh nk cover semua yg teringin nak makan time dok hostel....


rules & regulations #03:-

orang-orang yang ditag

sanyaleeya

cutefrog

izzizwa

sweetalia

ain

eazy

bat

viruspadu

Biskutz Paeinto

farah-hana



rules & regulations #04: no tag back!!!!




.::Perfection is death because learning and changing means making mistakes::.

Wednesday, January 14, 2009

Penyanyi majlis perkahwinan

video

Klu rasa ade sape2 nak undang die nyanyi untuk majlis perkahwinan....silalah hubungi ibu bapanya untuk mendapatkan kebenaran kerana die masih di bawah umur ;-)


.::Perfection is death because learning and changing means making mistakes::.

Sunday, January 11, 2009

Why teachers are so stressed??

Saya dapat ni dari email sorang kawan...tertarik untuk share...Let's check it out.....WHY TEACHERS ARE SO STRESSED

When in School we always wondered know why teachers always seemed so mad

Now we know the reason….coz they are so stressed out by our kids

Why??????? Read below the essays to know
I really sympathize with this teacher….


Want more?.................. Check out these Mathematics geniuses…





.::Perfection is death because learning and changing means making mistakes::.

Saturday, January 10, 2009

Barangan Israel yang patut kita boikot

Berikut adalah senarai Syarikat dan produk mereka serta sumbangan mereka ke rejim Zionis dan Amerika..

Syarikat : Phillip Morris Produk : Rokok dan Makanan Jenama : Marlboro, Virginia Slims, Benson & Hedges, Winston, Gold Coast, Merit, Parliament, Alpine, Basic, Cambridge, Bristol, Bucks, Chesterfield, Collector's Choice, Commander, English Ovals, Lark, L&M, Players and Saratoga, C? e d'Or, Philadelphia, Polo, Milka, Malabar, Marabou, Prince Fakta : 12 % keuntungannya adalah untuk Israel, Setiap hari umat Islam membelanjakan USD 800 juta untuk membeli rokok mereka, keuntungan purata 10% atau USD

80 juta sehari. JADI USD 9.6 JUTA DUIT ORANG ISLAM PERGI KE ISRAEL SETIAP HARI

Syarikat : Coca-Cola - McDonalds - Burger King - Pizza Hut ?KFC Produk : Minuman Jenama : Light Coke, Fanta, Sprite, Canada Dry, Crush, Schweppes, Minute Maid, Nestea, Dr. Pepper Fakta : Sejak 1966 Coca Cola meyokong penuh negara Israel. Coca Cola telah menerima anugerah tertinggi dari kerajaan Israel kerana lebih 30 tahun menyokong mereka serta membantah boikot Liga Arab terhadap Israel.

Syarikat : Nestle Jenama : Kit Kat, Perrier, Libby?, Nescafe, Maggie, Buitoni, Nestea, Freskies, Vittel, Pure Life, Nido, Smarties, Lion, Polo, After Eight, Coffee Mate, Nesquik, Aero, Quality Street, Felix (cat food), Crosse & Blackwell, Milkmaid, Carnation, Shreddies, Baci Baby Ruth, Butterfinger, Milkybar, Frutips Fakta : Syarikat Swiss ini dimilikki 50.1% oleh syarikat Israel, Osem Investments. Pada tahun 2000 mengumumkan untuk melabur berjuta-juta dolar di Israel dalam R & D. Pada tahun Peter Brabeck-Letmathe bagi pihak Nestle menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Netanyahu.

Syarikat : Disney Produk : Disneyland, Euro-Disney, Jenama Disney, Kartun, Filem Fakta : Pameran Walt Disney Millennium di Epcot Centre Florida menonjolkan Jerusalem sebagai ibu negara Israel. Kos US 8 juta untuk pameran ini dibiayai US
1.8 juta oleh Israel untuk menentukan isi kandungan pameran. Ini adalah kempen Israel menggunakan Disneyland untuk menguasai Jerusalem sepenuhnya.

Syarikat : Delta Galil Industries Ltd. Produk : Pasaraya, Pakaian dan Kasut Jenama : JC Penney , Carrefour Nike, Reebok, Converse, Calvin Klein, Gap, Boss, Ralph Lauren, Banana Republic, Bauer, Wrangler, Dim, Old Navy Dockers, Celio, J. Crew , Caterpillar, Lou Riders, Pryca Fakta : Syarikat kain terbesar Israel. Pengasasnya Dov Lautman adalah kenalan rapat Presiden Israel ketika itu Ehud Barak.

Syarikat : Nokia Produk : Telekomunikasi, talipon bimbit dan elektronik Fakta : Nokia melabur begitu banyak di Israel dan memanggilnya PROJEK ISRAEL.
Syarikat : Danone Produk : Makanan, minuman dan biskut Produk : Evian, Alpina, LU Biscuits, Tuc, Volvic, Strauss dairy, Jacob biscuits, Danone yogart, HP foods, LEA & PERRINS, Sant? Galbani, Danao, Danette Fakta : Pada tahun 1998 Franck Riboud bagi pihak Danone menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel, Netanyahu. Anugerah tertinggi negara Israel untuk syarikat yang memperkukuhkan ekonomi Israel. Institut Danone, satu institut Penyelidikan dan Pembangunan telah di tubuhkan di Israel pada tahun
1998.

Syarikat : Johnson & Johnson Produk : Kesihatan. Fakta : Pada tahun 1998 Roger S. Fineon bagi pihak Johnson & Johnson, menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel Netanyahu.

Syarikat : Revlon Produk : Kosmetik Fakta : Jutawan Ronald Perelman yang memilikki Revlaon adalah seorang Zionis. Penyokong kuat Zionis Merupakan pemegang amanah Pusat Simon Wiesenthal Center yang menggunakan Holocaust untuk mendapatkan sokongan Zionisma dan Israel.

Syarikat : AOL Time Warner Produk : Media Elektronik dan Cetak Jenama : ICQ, Warner Bros, CNN, AOL, Times magazine Fakta : AOL memperuntukkan 30% daripada portfolio keuntungan di Israel. Pada tahun 1998 AOL menerima anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Netanyahu

Syarikat : IBM Fakta : Mempunyai 1700 pekerja di Israel. Satu dari 3 syarikat yang disanjung semasa Jamuan Makan Malam Liga Persahabatan Amerika-Israel Untuk Demokrasi pada 25 Jun 2001 bersama Ariel Sharon.

Syarikat : L'Oreal Jenama : Giorgio Armani, Lancome, Biotherm, Garnier, Helena Rubinstein, Donna Karan, Vichy, Cacharel, Maybelline, Redken, La roche-posay, Carson Fakta : Setelah disaman US 1.4 juta kerana menulis surat pada Liga Arab bahawa mereka menutup kilang di Israel, mereka kemudian malbur dengan begitu banyak di Israel. Kongres Yahudi Amerika amat berpuas hati dengan L? real dan menganggap mereka sahabat akrab.

Syarikat : Intel Produk : Perkakasan komputer Fakta : Intel adalah penyokong kuat Israel. Pusat pembangunan pertama di luar Amerika didirikan di Haifa pada 1974.
Syarikat : Est? Lauder Jenama : Clinique, Tommy Hilfiger, DKNY, Aramis, Origins, Ko Malone, La Mer, Prescriptives, Bobbi Brown Essentials, Aveda, Jane, MAC Cosmetics, Kate Spade, Fragrances, Stila Fakta : Pengerusinya, Ronald Lauder, pernah menjadi pengerusi Persidangan Utama Kesatuan Amerika Yahudi. Juga adalah presiden Tabung Kebangsaan Yahudi yang fungsinya ialah untuk menghalalkan pengambilan tanah rakyat Palestin oleh Israel.

Syarikat : News Corporation Produk : 20th Century Fox, Star, SKY, New York Post, National Geographic Channel, News of the World, The Times, The Sun, Nursery World, The weekly Standard, Daily Telegraph, Harper Collins Fakta : Murdoch's New Corp. melabur dengan begitu banyak di Israel.

Syarikat : Kimberly-Clark Produk : Huggies, Kotex, Kleenex, Scott, ANDREX products Freedom, Scottex Fakta : Pada tahun 1998 Robert P. Van der Merwe , Pengerusi Kimberly Clark , menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel Netanyahu, kerana sumbangan mereka dalam membangunkan ekonomi Israel.

LAIN-LAIN SYARIKAT
Syarikat : Procter and Gamble Produk : Kesihatan, sabun, syampu Jenama : Head & Shoulders, Pert Plus, Pentain, Always, Tide, Crest, Pampers, Lux, Palmolive, Camay, Zest, Ariel, Fairy, Signal 2, close up, colgate, Monsieur Propre, Oil of Olaz, Petrol Hahn, Pringles, Sanicroix, Tampax, Tempo, Vicks, Vizir, Yes Swiffer, Ace, Action
500, Bonux, Mr Clean
MARS INC - Bounty, M&M's, Mars, Snickers, Twix, Uncle Ben's, Whiskas, Pedigree, Balisto, Brebbies
HASBRO - Parker, Pokemon, Star Wars, Episode I, Monopoly, Brothers, MB, Playskool, Tiger
GILETTE - Braun, Duracell, Gillette, Oral-B, Paper-Mate, Parker, Waterman
COLGATE PALMOLIVE - Ajax, Palmolive, Tahiti, Axion, Bingo, Fabe, Felire, La croix, Mennen, Murphy, Paic
Haagen ?Dazs Ben & Jerry? CAMPBELL Kellogg? Canderel Levis Raid Heinz

DI SAMPING TU MARILAH KITA SAMA-SAMA BERDOA UNTUK KESELAMATAN DAN KEAMANAN RAKYAT PALESTIN..

.::Perfection is death because learning and changing means making mistakes::.

Tuesday, January 6, 2009

Permulaan yang baik

Alhamdulilah....aku masih dipanjangkan umur untuk melangkah ke tahun 1430 Hijrah dan 2009 Masihi....masih sempat kiranya untuk mengucapkan selamat tahun baru Hijrah dan Maisihi....dan masih lagi diberi peluang untuk update blog yang dah lama tak diupdate ni....boleh dikatakan 2008 meninggalkan macam-macam nostalgia dan kenangan... tirai 2008 ditutup dengan agak cemerlang kerana alhamdulilah bagi semester lepas aku berjaya mendapat keputusan yang agak di luar jangkaan... alhamdulilah.... Segala pahit dan ranjau yang telah dilalui sepanjang 2008 mahu kutinggalkan jauh kebelakang agar ianya tidak mengganggu langkahku untuk maju di tahun 2009 ini... tirai 2009 dibuka agak baik dengan kejayaan aku lulus dalam ujian memandu kelas D..... Permulaan yang agak baik bagi tahun 2009 namun disambut pula dengan musibah food poisoning....syukur kerana tidak terlalu serius....selain itu aku juga telah kembali ke bumi institut perguruanku untuk meneruskan kehidupan sebagai pelajar....semestinya semester tahun ini menjanjikan lebih cabaran untukku kerana aku bakal menjalani praktikum mengajar....harapnya 2009 akan meninggalkan seribu kenangan manis kerana aku bakal menamatkan pengajianku tahun ini......Moga ditabahkan hati untuk terus mengharungi segala dugaan....Amin...

.::Perfection is death because learning and changing means making mistakes::.